Binnen rustig doen? Ben je gek!


Je kent het wel: ben je net buiten met de groep, krijg je een enorme regenbui over je heen! “Kom op jongens, we laten ons niet kisten door een beetje water!” Je probeert het nog even leuk te houden, maar al snel drukken de verkleumde peuters zich tegen je aan. Toch maar naar binnen dan. Druipende jassen uit en snel aan tafel voor een potje bingo. Maar komen de kinderen op deze manier wel aan hun dagelijkse portie beweging?

Bewegen is simpel

“Ja hoor, geen probleem”, roepen Jason en Rick, studenten Sport en Bewegen, in koor! Zij hebben tijdens hun stage bij Smallsteps onderzoek gedaan naar hoe je peuters en kinderen op de bso meer kunt laten bewegen. Want dat staat hoog bij ons op de agenda. Uit onderzoek blijkt namelijk dat kinderen tegenwoordig veel te weinig bewegen, onder andere door de verleidingen van computerspelletjes en sociale media. Om te zorgen dat kinderen bij ons die o-zo-belangrijke beweging wel krijgen, ging Jason langs bij locaties om de pedagogisch medewerkers te laten zien met welke simpele middelen je de leukste beweegactiviteiten kunt doen.
“Met een klein beetje creativiteit zijn er binnen meer dan genoeg mogelijkheden om lekker te bewegen. Zet een paar stoelen in een kring en ga er lekker op staan dansen. Of maak een beweeghoek in de groepsruimte of de hal en bouw een parcours van lage banken, matten en hoepels waar de peuters overheen kunnen lopen. Simpel, maar ze vinden het hartstikke tof. En als je het vaker hebt gedaan, en kinderen weten ongeveer wat de bedoeling is, dan hoef je het spel ook niet de hele tijd te begeleiden. Laat kinderen hun eigen fantasie en beleving creëren: We spelen jungle! Kijk uit: daar zijn krokodillen!”

Niet alleen peuters vinden zo’n parcours leuk, zo blijkt uit de grote populariteit van ‘de vloer is lava’, ook grotere kinderen, jongeren (en zelfs volwassenen!) deden vrolijk mee met dit spel dat ‘viral’ ging en de leukste filmpjes opleverde.

Kinderen willen graag bewegen!

“Als kinderen weten dat er een beweeghoek is, waar ze lekker gek mogen doen, kunnen klauteren, met ballen overgooien … kortom: kunnen los gaan, dan zullen ze uit zichzelf die beweging opzoeken. Super! Want spelenderwijs ontwikkelen ze hun (grove) motoriek met balanceren, gooien en vangen”, vult Rick aan. Hij boog zich samen met locatiemanagers over ons beleid rondom sport en bewegen. Want dat het belangrijk is, weten we, maar hoe vul je het in, ook rekening houdend met de veiligheid van kinderen?

Wat als ze vallen?

“Dat hoort er toch bij. Kinderen leren met vallen en opstaan. En als ze zich een keer zeer doen, dan troost je ze en rennen ze binnen 5 minuten weer vrolijk rond. Natuurlijk moet je zorgen dat de kinderen op een veilige manier kunnen bewegen, maar wees niet bang voor de risico’s van klim- en klauterspelletjes, want het risico van níet bewegen is dat kinderen zich minder (snel) ontwikkelen. Zoek de balans!
En maak je niet druk over dat bewegingsspelletjes binnen teveel chaos of tijd kosten om op te ruimen. Doe dat samen of, nog beter, bouw een permanente beweeghoek. Kun je de gymzaal van de basisschool in de buurt gebruiken? Top! Doen! Dan heb je alle ingrediënten bij de hand voor de leukste beweegactiviteiten
.”*

En bewegen bij baby’s?

Daar hebben Jason en Rick geen onderzoek naar gedaan, zij richtten zich op kinderen van 2 tot 13 jaar. Andere bewegingsspecialisten des te meer! Want juist in het prille begin van hun leven is leren bewegen noodzakelijk. De basis voor een goede motorische ontwikkeling wordt namelijk al in de eerste zes maanden van het leven gelegd! Als baby’s hun eigen hoek of ruimte hebben, waar ze veilig kunnen ontdekken, is dat heel simpel. Leg een baby als hij wakker is op z’n buik op het speelkleed of op een fitnessbal (voor een spiegel is helemaal leuk!) en rol de bal voor- en achteruit. Zo leert hij spelenderwijs zijn hoofd op te tillen en worden niet alleen de nek, maar ook de rug en armen sterker. En zorg dat een baby alle ruimte heeft om lekker te rollen, tijgeren en kruipen … naar dat ene speeltje dat je net buiten z’n bereik neerlegt. Ontzettend goed voor de motorische én de taalontwikkeling! Voor je het weet, drentelen ze vrolijk rond en kletsen ze de oren van je hoofd!

Meer info

• Bron: Kenniscentrum Sport
www.allesoversport.nl, ‘Leuke en eenvoudige beweegtips voor de allerjongsten
• In DoenKids vind je allerlei toffe beweegactiviteiten, ook voor binnen. Of doe eens een buitenactiviteit binnen.

Kan je de gymzaal van de basisschool gebruiken of een sportzaal in de buurt? Leuk! Je locatiemanager kan bij de kwaliteitsmanager terecht voor belangrijke informatie over welke materialen en toestellen je als pedagogisch medewerker mag gebruiken zonder toezicht van een gediplomeerde gymleraar/sportinstructeur.