Het positieve van corona


Wat we nu meemaken, is uitzonderlijk. De maatregelen tegen corona hebben ons leven volledig op z’n kop gezet. Gelukkig nemen we inmiddels voorzichtige stappen op weg terug naar normaal.

Het was een moeilijke tijd. Misschien heb je familie of vrienden die ziek zijn geworden. Of had je moeite met de drukte van het combineren van werk en privé of juist met de stilte. Maar er ontstond ook ruimte voor nieuwe ideeën. Voor manieren om ook op afstand nauw met de kinderen en met elkaar in contact te blijven. Voor activiteiten voor thuis. Voor je persoonlijke, professionele ontwikkeling … De coronacrisis heeft ons dus ook veel moois gebracht. Hieronder een paar voorbeelden.

Wiki

Van 16 maart tot 11 mei was er alleen noodopvang voor kinderen van ouders in cruciale beroepen. Veel collega’s waren daardoor niet ingeroosterd op de groepen. Zij hadden tijd voor verdere verdieping op pedagogisch gebied. Smallsteps Wiki had nog nooit zoveel bezoekers! Daar vind je bijvoorbeeld een startcursus Engels in 24 uur. Handig als je een kind op de groep hebt dat alleen Engels spreekt. Daarnaast verschenen er veel nieuwe items in de Wiki. Die helemaal passen bij deze tijd. Zoals een podcast en essentials over het belang van emotionele veiligheid voor kinderen. Fijn om daar nog meer over te weten als je in de noodopvang aan het werk was, waar kinderen vaak andere dan de voor hun bekende gezichten zagen en soms ook werden opgevangen op een andere locatie dan ze gewend waren.

Babytraining

Middenin de crisis, begin april, zijn 450 (!) collega’s tegelijk begonnen aan de cursus ‘Werken met 0-jarigen’. Met de bedoeling om die binnen 2 maanden af te ronden. En dat is gelukt! Een groot deel van de groep heeft de training al afgerond. De overige deelnemers krijgen hun certificaat waarschijnlijk volgende week. Top allemaal! Er is enorm hard gewerkt. De deadline die de wet IKK ons stelt, halen we nu zeker!

Creativiteit van PM’ers

De periode van sluiting van scholen en kinderopvang bracht bij veel collega’s verborgen talenten naar boven. Er werden talloze toffe activiteiten bedacht en online gezet voor de kinderen om zich thuis te vermaken, maar ook originele manieren om met de kinderen in contact te blijven. Zo kregen de kinderen van een locatie zelfs een persoonlijk bezoek van de Paashaas!

Ook de grote betrokkenheid van veel pedagogisch medewerkers bij hun werk en de kinderen werd extra zichtbaar! Honderden pedagogisch medewerkers meldden zich bijvoorbeeld aan voor inzet bij de noodopvang, ook ’s nachts.

We wisten natuurlijk al dat ons werk belangrijk is en vitaal voor de maatschappij. Dat is door deze crisis weer eens extra duidelijk geworden. Dat hoorde je meerdere keren terug van de overheid, maar - nog belangrijker! - van ouders en de kinderen zelf.

Medewerkersapp

Met de nieuwe app KF@work op je eigen mobiele telefoon, blijf je altijd en overal op de hoogte van het laatste nieuws van KidsFoundation/Smallsteps. Door de coronacrisis en de maatregelen die daarop volgden, werd deze app versneld gelanceerd. Nog steeds is het dé bron van informatie over de landelijke maatregelen tegen corona en wat dat voor de organisatie en voor jou betekent. Maar je vindt er bijvoorbeeld ook inspiratie voor online activiteiten, video’s van vloggende collega’s en (persoonlijke) verhalen van PM’ers, BBL-ers, trainers en anderen.

Inmiddels verschijnt er ook steeds meer nieuws dat los staat van corona op de KF@work-app. Zoals leuke win-acties, pedagogische artikelen en info over stappen die we zetten naar de nieuwe organisatie. Ook fijn om je weer eens met andere zaken dan corona bezig te kunnen houden.

Heb je de app nog niet op je telefoon? Download ‘m snel! Je vindt de installeer-instructies in het Serviceportaal (zoekwoord 'KF@work'). Lukt het niet om de app te installeren of heb je andere vragen over KF@work? Stuur een berichtje naar webmasters@kidsfoundation.nl.

Meer info