Krijgt de baby wel de goede moedermelk?


Het gebeurt niet vaak, maar als het gebeurt zijn de gevolgen groter dan je misschien zou denken. Want als een baby de melk van een andere moeder drinkt, is dat niet alleen een naar idee. Het draagt ook een risico in zich.

Wat kan er gebeuren?

Via moedermelk kunnen, naast een heleboel goede dingen, zoals voedingsstoffen en afweerstoffen, ook infectieziekten worden overdragen. Daardoor loopt een baby die de verkeerde melk heeft gekregen een klein risico om ook geïnfecteerd te raken.

Hoe voorkom je verwisseling?

Zorg ervoor dat je op jouw locatie een vaste routine hebt om bij te houden welke melk van welke moeder komt. Ook bij het pakken en geven van de melk is het belangrijk om een vaste routine aan te houden. Natuurlijk wordt elke fles gelabeld met de naam en achternaam van het kind en de datum dat de melk is aangeleverd. En check je dit als je de melk uit de koelkast pakt. Maar bedenk dat simpele dingen al voor vervelende situaties kunnen zorgen: de labels raken op of meerdere ouders komen tegelijk binnen met afgekolfde moedermelk. Wees daarom altijd zorgvuldig, ook als ouders haast hebben, zorg voor een plan B en wees creatief als het door omstandigheden anders loopt. Is er bijvoorbeeld beschrijfbaar plakband op jouw locatie? Of zet de flesjes in de koelkast op een papiertje met de naam en achternaam van het kind en de datum.
De melk alvast in de koelkast zetten - zonder wat voor soort label dan ook - en het later oplossen, is in ieder geval geen optie. We weten uit ervaring dat het dan nog wel eens mis kan gaan.

Meer info

Gebeurt het toch een keer dat er moedermelk verwisseld is? In de ‘Richtlijn verwisselen moedermelk’, op het Serviceportaal, staat welke stappen je dan neemt, als pedagogisch medewerker en als locatiemanager. Onder meer dat de locatiemanager dit ongeval direct moet registreren. Tegenwoordig gaat dat heel eenvoudig via het Serviceportaal (tegel Kwaliteit > Ongevallenregistratie). Je LM kan je uitleggen hoe het werkt.