Met baby's aan tafel


Aan tafel! Met wat hulp, aanmoediging en aanwijzingen vinden de dreumesen en peuters hun plekje en gaan we lekker eten. Een fijn moment ook om even rustig met de kinderen te kletsen. De baby’s volgen hun eigen ritme. Wat doe je met hen tijdens het gezamenlijke eetmoment? Betrek je ze erbij of leg je een baby even apart? En hoe pak jij het aan als het tijd is voor de fles of een hapje?

Wij nemen de baby op schoot tijdens het eten

Waarom? Omdat je dan in contact bent met de baby en beter aanvoelt wat zijn behoefte is. Je pakt eerder signalen op als het kind overprikkeld raakt en kunt daarop inspelen. Zet je de baby vast in een wipper tijdens het eetmoment met de oudere kinderen, dan kan hij zich niet afkeren van de prikkels die hij krijgt. En doordat hij vastzit, kan de baby zich ook een tijd minder goed vrij bewegen - juist zo belangrijk voor de motorische ontwikkeling. Ongemerkt zit een kind namelijk best lang in de wipper tijdens het eten.

Lekker op schoot dus. Dan went de baby aan de drukte en gezelligheid. En kan hij daar langzaam ingroeien. Maar niet te lang. Merk je dat het kind wegkijkt, zich overstrekt, jengelt, de vuisten balt, druk wordt, in de ogen wrijft, gaapt of met armen en benen maait? Leg de baby dan op een rustige plek om lekker te snoezelen of te spelen voor hij overprikkeld raakt. Want hoe gezellig het ook lijkt om de baby te betrekken bij het eetmoment met de dreumesen en peuters, dat is in de praktijk vaak gezelliger voor jou en de grotere kinderen, dan voor de baby zelf.

Tijdens het eten hebben we aandacht voor het kind

Dat geldt voor alle kinderen, dus ook voor de baby’s. Zorg daarom voor een goede taakverdeling, zodat jij (bij voorkeur ook het vaste gezicht van de baby) alle aandacht kunt geven als het tijd is voor een fles of een fruit- of groentehapje. Ga op een fijne, rustige plek zitten en neem de baby op schoot als hij nog niet zelfstandig kan zitten. Kan de baby bij het voeden zelf de fles vasthouden? Hartstikke goed. Bij een fruit- of groentehap kan je het kind ook een lepel geven om zelf te proberen. Dat vinden kinderen leuk en stimuleert de (motorische) ontwikkeling. En wordt het een beetje een kliederboel? Maakt niet uit, dat hoort erbij. Eet smakelijk!

En na het eten?

Houd de baby nog even lekker bij je op schoot. In een houding die hij zelf prettig vindt. Dat is beter voor de spijsvertering, dan uitbuiken in een wipper. Dat merk je zelf ook als je na het eten even rustig beweegt in plaats van dat je meteen onderuit gezakt voor de tv gaat hangen. Hoe lekker dat soms ook kan zijn.

Meer lezen

  • Meer info vind je in het Pedagogisch kader 0-4 jaar, hoofdstuk 13 ‘Eten en drinken’.
  • In het Serviceportaal vind je een kennisitem over de 'Methode Prikkelproof'
  • Op KF@Work vind je onder de tegel ‘Mijn vak’ het artikel ‘Prikkel Proof in de praktijk’
  • In het boek ‘Prikkel Proof Plan’, van Kim Vervuurt, vind je veel handige info over de signalen die erop wijzen dat een kind overprikkeld raakt en hoe je dat kunt voorkomen.